Halloween-obicaji,legende,kostimi | Rosegal 🎃

By Anastasija Kostić - 06:35




 Zdravo svima! Dobrodosli u novi post! Danas sam tu sa novom wishlistom.
Glavni cilj mi je da vam postovi budu zanimljivi,pa sam iz tog razloga odlucila da se potrudim da vam cak i liste zelja i haulovi budu podjednako interesantni.
Kao temu ove wisliste,odabrala sam praznik-Halloween (Noc vestica) , koji nam se blizi i za koji se vec uveliko pripremaju ljudi koji ga slave.Ja ga licno ne proslavljam.Medjutim,obicaji tog praznika su me zaintrigirali.Najcesce aktivnosti koje obelezavaju ovaj praznik su: maskembali, pravljenje lampe od bundeve, gledanje horor filmova, citanje strasnih prica...
Glavni obicaj je da deca idu od vrata do vrata, traze slatkise i uzvikuju 
„trick or treat“ (smicalica ili poslastica)
Za one koji ne znaju,Halloween iliti Noc vestica je praznik koji se slavi 31 oktobra.Posvecen je secanju na mrtve.Veruje se da vecina obicaja vezanih za Halloween potice od Kelta.Izdvojila sam par stvarcica koje su namenjene za maskembal .Njih mozete naruciti na sajtu Rosegal.Pogledajte ih,pa se spustite na kraj posta i procitajte legendu koju sam pripremila kao najzanimljivi deo posta.











                                                                   
Accessories||Hoodies||Dresses:
Pirate earrings
Batman earrings                 
Skull dress
Batman dress
Orange hoodie
Black hoodie        






Legenda o Dzek-o'Lanternu 🎃

Obicaj rezbarenja bundeva zasniva se na irskoj legendi o kovacu Dzeku, poznatom po njegovoj domisljatosti, ali i skrtosti. Jedna od prica govori kako je prevario Djavola tako sto mu je ponudio dusu u zamenu za pice i nakon sto se Djavo pretvorio u novcic kako bi platio pice, Dzek ga je brzo stavio u dzep u kojem je bio krst, zbog kojeg se Djavo vise nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon sto je Dzeku obecao da nece traziti njegovu dusu jos deset godina, Dzek ga je izvadio iz dzepa. Nakon deset godina opet je prevario Djavola tako sto ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao krst, tako da ga Djavo ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Dzek umro, nije bio primljen zbog svog gresnog zivota u Raj, a na vratima Pakla docekao ga je Djavo i poslao natrag u mrak, a da ga se resi dao mu je komad uglja. Dzek je u dzepu imao repu, koju je izdubio i stavio u nju ugalj i od tada Dzek, koji nikada nije pronasao put kuci luta mrakom noseci izdubljenu repu u ruci. Tako je Dzek O'Lantern (Dzek Fenjer) postao simbol duse koja je prokleta i koja luta izmedju svetova.


To je to sto se tice ovog posta.Nadam se da vas je
 zabavio i da vas je zinteresovao za ovaj praznik.Vidimo 
se ubrzo u sledecem postu.
Pozdrav,


  • Share:

You Might Also Like

7 коментара